top of page

Γιώργος Παπαδόπουλος συνθέτης - κιθαριστής


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1971 και προέρχεται από μουσική οικογένεια. Σπούδασε κιθάρα με καθηγητές τους Γιώργο Μουλουδάκη και Βαγγέλη Μπουντούνη και ανώτερα θεωρητικά με καθηγήτριες τις Πηνελόπη Λιαροστάθη και Αικατερίνη Αποστολοπούλου. Απέκτησε, αρχικά το πτυχίο Κιθάρας με Άριστα από το Ωδείο Φίλλιπος Νάκας. Ακολούθησε το πτυχίο Αρμονίας, και συνέχισε τις διπλωματικές του σπουδές στην τάξη του Γιώργου Μουλουδάκη όπου αποφoίτησε με Άριστα.

Παρακολούθησε τα σεμινάρια κιθάρας του Βαγγέλη Μπουντούνη που πραγματοποιήθηκαν στα Ιωάννινα και στην Πάτρα, του Timothy Walker, των Ευάγγελου Ασημακόπουλου και Λίζας Ζώη και το σεμινάριο Flamenco κιθάρας του Γιώργου Αναστασάκη στο Βόλο. Εργάζεται από το 1995 σε ωδεία και μουσικές σχολές διδάσκοντας κιθάρα και μπάσο.

Έχοντας στο ενεργητικό του τις κλασικές του σπουδές στην μουσική, ασχολήθηκε παράλληλα με πολλά διαφορετικά στυλ μουσικής, παίζοντας σε ποικίλα μουσικά σχήματα, όπως ηλεκτρική κιθάρα και μπάσο σε συγκροτήματα ClassicRock, Βlues, και ProgressiveRock, ακουστική κιθάρα σε Έντεχνα, και Παραδοσιακά σχήματα όπως με το συγκρότημα του Κρυστάλλη στο διεθνές Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ FolkDance & Music που έγινε σε πόλεις της Πορτογαλίας (Figuerada Foz, Porto, Lisboa, San Pedro) και κλασική κιθάρα στην ορχήστρα Ευήκοον. Επίσης υπήρξε μέλος παίζοντας μαντολίνο στην ορχήστρα νυκτών εγχόρδων Πάτρας.

Γράφοντας μουσική και τραγούδια από τα παιδικά του χρόνια έχει παρουσιάσει προσωπική του δουλειά στο Κρατικό ραδιόφωνο (ΕΡΑ 2) στην τηλεόραση και σε συναυλίες με νέους Έλληνες Συνθέτες.

Την περίοδο 2006-2016 ασχολήθηκε συστηματικά με ηχογραφήσεις και παρουσιάσεις έργων του σε πολλούς διαγωνισμούς. Παρουσίασε 21 συνθέσεις του σε 19 διαγωνισμούς και διακρίθηκαν όλες, αποκομίζοντας 20 συνολικά βραβεία, και 3 επαίνους.

Συγκεκριμένα στους Διεθνείς Διαγωνισμούς σύνθεσης της Interartia 2012-2014, στο Διαγωνισμό της FmRecords 2016, στους διαγωνισμούς σύνθεσης του βόλου το 2006-2011, στους διαγωνισμούς σύνθεσης 8ου και 9ου Χειμερινού Φεστιβάλ κιθάρας του Βόλου το 2006-2007, το 2008 στον 1ο Διαγωνισμό του Music Heaven και Cosmomudia, με τη σύνθεση του "Νοσταλγία" (1η θέση ορχηστρικού), το 2008 στο Φεστιβάλ Νικόλας Άσιμος Νεών Δημιουργών Τραγουδιού που έγινε στην Κοζάνη, το 2010 στον 1ο διαγωνισμό του μουσικού site kithara.gr καθώς και στον 3ο διαγωνισμό του Musicheaven to 2013 με την ορχηστρική του σύνθεση "Ονειρόδρομοι" (1η θέση ορχηστρικού) και άλλους.

Απο αυτές τις διακρίσεις οι πιo σημαντικές, είναι τα τέσσερα Διεθνή Βραβεία σύνθεσης στην κατηγορία μουσικής κινηματογράφου με τα έργα του “Νοσταλγία”, “Ονειρόδρομοι”, “Μπλε νύχτα”, και “Βόλτα στη λίμνη” (ένα Α΄ Βραβείο, δύο Β΄ και ένα Γ΄ Βραβείο) Το Α΄ Βραβείο σύνθεσης (soloκιθάρα) με το έργο του "Forest Games" (Φεστιβάλ InterArtia 2014 της Ιnternational Art Academy), τα δύο Β΄ Βραβεία σύνθεσης στην κατηγόρια σόλο κλασική με τα έργα του “Fantasia” και “PreBaroque” (έργα για σόλο κιθάρα), τα δύο Α’ Βραβεία με τα έργα του “Κόρη του Μαγιού” και “Φονικό”, καθως και η διάκριση του με την σύνθεση "East and West" στο Διαγωνισμό FmRecords 2016 ανάμεσα σε 300 διαγωνιζόμενα κομμάτια απο 14 Μουσικούς Παραγωγούς.

Επίσης βραβεύτηκε δύο φορές ως σολίστ κιθάρας στους διαγωνισμούς της Interartia 2012, 2014 παίζοντας έργα του J.S.BACH και H.VILLALOBOS με Β΄ και Γ΄ βραβεία αντίστοιχα. Το 2012 εκδόθηκαν από την Cambia συνθέσεις του με τίτλο "Ονειρόδρομοι" (Βιβλίο-cd). Πρόκειται για 11 έργα του, 7 για σόλο κιθάρα και 4 μουσικής δωματίου για κιθάρα φλάουτο και πιάνο. Ταυτόχρονα ξεκίνησε το 2012 μια σειρά από συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με στόχο να ακουστεί το έργο του. Έτσι πραγματοποίησε εμφανίσεις σε σημαντικούς χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών 2013-2014, στο Φεστιβάλ Κιθάρας Αττικής, στο Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλης, στο Φεστιβάλ Κιθάρας Αμφίκαιας στον Παρνασσό, και στο Φεστιβάλ Κιθάρας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα (Φιλαρμονική Καποδίστριας), στο 3ο Φεστιβάλ Κιθάρας Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, στο 3ο Φεστιβάλ Κιθάρας Μακεδονίας στην Καστορία, που διοργανώθηκαν απο το Σύλλογο Ελλήνων Κιθαριστών το 2017 και 2018, στις Εκδηλώσεις "Γαλαξίας 2018" στον Πολυχώρο Πολιτισμού της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών (Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017), στη Συναυλία Αυγουστιάτικης Πανσέληνου 2017, στις βραδιές κλασικής μουσικής της Ε.Η.Μ. στα Ιωάννινα 2017, στο PONTIUM νέων καλλιτεχνών στην Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών το 2018, στον Ιανό (Αθήνα), στον κινηματογράφο Τριανόν στην Αθήνα, στο Δημοτικό Θέατρο Σερρών, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης, στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης (Αθήνα), στα Public Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Θέατρο Πατρών 2015, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αμαλιάδας το 2017, στο Θέατρο Αγορά και Πολύεδρο Πατρών, στο Θέατρο Επίκεντρο Πατρών, στο Θέατρο παλιού Μεταξουργείου στο Βόλο, στο Φεστιβάλ Αμοργού 2016 και πολλές άλλες, με εξαιρετικές κριτικές.

Το συγκεκριμένο έργο "Ονειρόδρομοι" επιλέχτηκε από τη διεύθυνση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μετα από ακρόαση νέων ελλήνων συνθετών σαν ένα από τα καλύτερα συνθετικά έργα των εκδόσεων Cambia που κυκλοφόρησαν το 2012. Έτσι προγραμματίστηκε συναυλία με έργα του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2013, όπου και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Το Δεκέμβριο του 2014 ερμηνεύτηκαν έργα του επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την περίοδο 2013-2018 πραγματοποιήθηκαν περίπου 90 συναυλίες του σε διαφορες πόλεις.

Το Νοέμβριο του 2014 κυκλοφορήσαν από την Fm Records 2 Δίσκοι του, το cd με τίτλο : “Ανάμεσα στο φως και στη βροχή” με 8 τραγούδια σε στίχους του συγγραφέα και ποιητή Θανάση Σάλτα, στον οποίο είναι ο συνθέτης και κιθαρίστας του δίσκου και το cd "Dream Paths" (Ονειρόδρομοι) ένας ορχηστρικός δίσκος.

To 2015 κυκλοφόρησαν συνθέσεις του σε 3 συλλεκτικά άλμπουμ από την Fm Records με έργα Ελλήνων συνθετών, με τίτλους "The Sound of mediterranean", "GreeceToday" και "The Best of World Music by Fm Records", το 2016 σε έξι συλλεκτικά Αlbums "Balkan Dream", "The 20 Winners of Fm Records World Music Comπetition", "Greek Lounge Hotel", Rhodes Medieval και άλλα.

Τη χειμερινή περίοδο 2015-2016 παρουσιάστηκε μουσική του στο έργο "Η Κυρά της θάλασσας" του γνωστού νορβηγού Δραματουργού Ερρίκου Ίψεν από την εταιρία θεάτρου και τέχνης σε 34 παραστάσεις στο θέατρο Αγορά της Πάτρας.

Το 2017 ξεκίνησε συναυλίες με έργα του στα Φεστιβάλ Κιθάρας του Σ.Ε.Κ. (Σύλλογος Ελλήνων Κιθαριστών) με επιτυχία, σε διάφορες πόλεις. Το 2018 τιμήθηκε για την προσφορά του στο Φεστιβάλ Κιθάρας Μακεδονίας με τιμητική πλακέτα. Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες ασχολείται με την διδασκαλία της κλασικής, ηλεκτρικής και ακουστικής κιθάρας, έχοντας δημιουργήσει μια σχολή από αξιόλογους κιθαριστές στην κλασική και στη μοντέρνα κιθάρα.

Links: https://www.youtube.com/watch?v=Zonpa8JztDc&index=1&list=PLwZBgxuJHyuQ3vs03jisFG25o8AIDm9f1 Facebook: https://www.facebook.com/oneirodromoi.giorgospapadopoulos?ref=hl email-oneirodromoi@hotmail.gr

Recent Posts
bottom of page